Te priveste din intuneric. Ochii ii sclipesc intr-o lumina ciudata si un zambet mare si straniu ii inunda intreaga fata. Are chipul vopsit in culori stridente si o peruca verde ii incununeaza capul precum o coama salbatica. Sare vesel de pe un picior pe altul. Acum pare o zvarluga si isi misca mainile aproape spasmodic. Ochii iti obosesc si mintea incepe sa ti se invarta intr-un ritm la fel de rapid cu cel al picioarelor lui. Inchizi ochii pentru o clipa si te bucuri de intunericul deplin, dar cand ii deschizi din nou il vezi fix in fata ta. Iti ofera un balon mare si rosu si zambetul mare i s-a transformat intr-un ranjet. Are gingiile retrase si dintii ascutiti si ingalbeniti par ca abia asteapta sa te sfasie.
Daca descrierea de mai sus ti-a produs o stare profunda de neliniste e foarte posibil sa suferi de coulrofobia (sau clovnofobie), cu alte cuvinte teama acuta de clovni. Poznasul colorat de la circ, care in mod normal produce rasete si buna-dispozitie, are si o fata intunecata. Cultura pop contemporana a exploatat latura inspaimantatoare a clovnilor si a alimentat o fobie cat se poate de serioasa si de comuna – teama de clovni. De la Pennywise al lui Stephen King pana la criminalul in serie John Wayne Gacy, clovnii malefici au imbracat piele de monstru si colti de demoni si au inspaimantat generatie dupa generatie.
O fobie adanc inradacinata in copilarie Ca si multe alte fobii, teama de clovni isi are radacinile in copilaria timpurie. Clovnii sunt in primul rand colorati, amuzanti si prietenosi, dar daca privim problema ceva mai adanc, ii putem interpreta si ca niste straini periculosi care isi ascund intentiile malefice in spatele unei fete zambitoare. Nu cautam sa zugravim intr-o lumina proasta clovnii, ci doar sa privim aceasta fobie perfect justificata prin ochi de copil. Inca din copilaria timpurie, ni se spune ca trebuie sa ne ferim de straini si in niciun caz sa ii urmam, daca ne invita in masina lor sau intr-un loc necunoscut. Pentru multi copii clovnii sunt exact acesti straini in legatura cu care ii avertizeaza parintii. Faptul ca isi zugravesc fata in culori stridente si ca vor sa fie prietenosi si amuzanti accentueaza sentimentul ca e ceva putred si rau in legatura cu ei. Intr-un fel, copilul asociaza chipul colorat al unui clovn cu o aparitie supranaturala, poate chiar cu un demon. Un copil anxios, singuratic, protejat excesiv de parinti, e predispus sa se teama de orice si oricine, mai ales de un strain atipic care pare suspect de prietenos.
In cele mai multe cazuri, un episod traumatic din copilarie poate genera culrofobia de care o sa sufere adultul mai tarziu. Clovnul malefic Pennywise, din romanul It al lui Stephen King, si criminalul John Wayne Gacy, care se costuma in clovn si participa la petrecerile pentru copii, sunt catalizatorii multor cazuri de coulrofobie, fobie care parese sa fi explodat dupa anii 90. Cultura pop a exploatat motivul clovnului malefic si a reusit sa sperie generatii intregi de copii. Si nu, nu este o gluma. Imaginea lui Tim Curry costumat ca si Pennywise, in timp ce isi deschide gura larg si il trage pe micul Georgie in canal, a traumatizat mii si mii de copii in anii 90. Copiii de ieri au devenit adultii de azi, adulti care inca simt o neliniste apasatoare de cate ori privesc un clovn.
Crime, legende urbane si aparitii ciudate Fascinatia pentru clovni sau pentru coulrofobia a dat nastere unor legende urbane stranii si nu odata s-a intamplat ca imaginea clovnului sa fie asociata cu crima. Cel mai celebru caz este criminalul in serie John Wayne Gacy, care a violat, torturat si ucis nu mai putin de 33 de baieti. Gacy este cunoscut ca si Clovnul Ucigas, datorita participarii sale la evenimente caritabile pentru copii, unde venea costumat in clovnul Pogo. Cu toate astea, nu este cunoscut ca Gacy sa fi purtat costumul de clovn in momentul comiterii vreuneia dintre crime. Gacy sta ca inspiratie pentru celebrul personaj Pennywise si de asemenea pentru clovnul Twisty, din sezonul patru al serialului American Horror Story.
Un alt caz celebru de crima care are in centru un clovn malefic este uciderea lui Marlene Warren. Pe 26 mai 1990, in Wellington, Florida, Marlene Warren a fost impuscata frontal de un strain costumat in clovn. Doua zile mai tarziu a incetat din viata. Crima a ramas nerezolvata timp de 27 de ani, cand identitatea clovnului ucigas a fost descoperita. Se pare ca Marlene fusese ucisa de o femeie numita Sheila Keen, care in mod deloc surprinzator s-a casatorit cu vaduvul Warren in 2002.
Clovnii fantoma sunt o legenda urbana care bantuie Statele Unite inca de la inceputul anilor 80. Aparitii ciudate ale unor straini costumati in clovni care ademenesc copii cu dulciuri si apoi incearca sa ii urce fortat intr-o dubita, au fost initial raportate in Brookline, Massachusetts si apoi s-au extins in Phoenix, New Jersey, Chicago si Illinois. Numarul aparitiilor a crescut exponential din 2014, si multe voci au spus ca inspiratia ar fi venit de la clovnul Twisty sau noua varianta de Pennywise, din remakeul It. O retea eleborata de traficanti de carne vie, un cult satanic sau pur si simplu fani infocati ai clovnilor malefici – oricare ar fi adevarul, viziunea lui Pennywise in fata propriei tale case pare o scena scoasa dintr-un cosmar.
Clovni malefici in cultura pop Twisty Twisty Cultura pop contemporana este cea care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea fobiei de clovni. Parinte este nimeni altul decat Stephen King cu al sau roman It, publicat in 1986. Pennywise, clovnul malefic care se hraneste cu frica si carne de copil a generat nenumarate cosmaruri si este unul din cele mai iconice personaje ale universului horror. Vorbind de alti clovni malefici, lumea horror este generoasa. Avem in primul rand personajele din filmele lui Rob Zombie – acidul Captain Spaulding din House of 1000 Corpses si continuarea The Devil’s Rejects si nihilistul Doom-Head din 31, demonul clovn din filmul omonim Clown al lui Eli Roth, apoi sezoanele patru si sapte din American Horror Story, care pleaca de la lait-motive de tipul carnaval, clovni si fobia de clovni si desigur personajul Twisty, de care deja am amintit. Daca va plac atat de mult clovnii si/sau va fascineaza coulrofobia va ajutam si cu o lista de filme underground, mai putin cunoscute – Amusement (2008), Killer Klowns from Outer Space (1988), Clownhouse (1989) si Killjoy (2000).
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: Horrorx5
Mesaj:
Horrorx5
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.