29 decembrie 1610, soldatii intra cu forta in cetatea ungureasca de la Čachtice pentru a o aresta pe cea acuzata ca ar fi omorat mai mult de 650 de tinere. Povestea spune ca Elizabeth Báthory ar fi fost gasita in temnita avand alaturi un cadavru proaspat si o tanara servitoare batuta brutal, dar inca in viata.
Cele peste 300 de marturii o acuza pe Elizabeth (Erzsébet) Báthory ca si-ar fi scris cu sange istoria si ramane amintita ca fiind unul din cei mai feroce criminali in serie ai tuturor timpurilor. Cruzimea, fascinatia pentru sange, frumusetea de portelan si obsesia pentru tinerete vesnica au facut din Báthory o legenda, motiv de inspiratie pentru Dracula, vampirul modern al lui Bram Stoker. Referinte catre povestea contesei apar in sute de carti, filme, trupe, melodii, jocuri, arta si asa mai departe.
Elizabeth inainte de torturi S-a nascut in 1560 si si-a petrecut copilaria la castelul Ecsed, in Ungaria. Se dezvolta ca o tanara erudita, avand cunostinte de latina, germana si greaca. La doar 10 ani s-a logodit cu Ferenc Nádasdy, iar in 1575, aceasta casatorie din interes are loc. Elizabeth se muta la castelul Nádasdy, unde isi petrece majoritatea timpului singura, Ferenc fiind prins cu studii la Viena. In 1579 cei doi se muta la castelul Čachtice, pe care Ferenc il primise cadou de nunta de la mama sa.
Inainte de casatorie, la doar 13 ani ani, Elizabeth ramane insarcinata cu primul sau copil, tatal fiind László Bende, un servitor de la palat. A nascut in secret o fata, Anastasiá Báthory, despre care cronicile vremii nu au mai scris nimic. Se crede ca Ferenc ar fi aranjat in secret uciderea pruncului.
Dureaza mai mult de 10 pana cand Elizabeth devine mama din nou. In 1585 se naste primul copil al cuplului Báthory – Nádasdy, Anna. Urmeaza alti 4 copii Orsolya (1590), Katalin (1594), András (1596) – care traieste doar 7 ani si Pál (1598).
In timpul razboiului cu otomanii (1593-1606), Ferenc pleaca la lupta iar Elizabeth ramane la castelul Čachtice, avand in grija proprietatile sotului sau. In 1604 Ferenc moare, fiind rapus de o boala necunoscuta ce il macina inca din 1601. Elizabeth Báthory si Ferenc Nádasdy au fost casatoriti 29 de ani.
Portret cu autor necunoscut Portret cu autor necunoscut Frumusete, vanitate si cruzime Despre Elizabeth Báthory se povesteste ca ar fi fost cruda, chiar sadica, pentru ca obisnuia sa aplice corectii extrem de dure servitorilor care o nemultumeau. Se spune ca aflata in Viena, Báthory ar fi batut un servitor atat de tare, incat tipetele ar fi deranjat calugarii ce locuiau in apropiere. Acestia au aruncat cu vase de lut in zidul castelului in speranta ca strigatele vor inceta. Specialista in batai si torturi Báthory folosea tije de metal, cutite, foarfece, fier inrosit cu care ardea talpile, ace cu care intepa limbile si pe care le strecura pe sub unghii. De asemenea, isi infometa servitorii saptamanii in sir si ii priva de apa. Cand acestia nu mai rezistau ii obliga sa isi taie o bucata din propria carne (in general din fese) sa o gateasca si sa o manance. In unele situatii ii forta sa isi bea propria urina. In timpul iernii gasea o placere deosebita in a-si uda pana la piele slujnicele lasandu-le afara in frig. Acestea isi dadeau suflarea inghetate. Vara le ungea trupurile goale cu miere si le scotea afara unde aveau sa fie intepate de insecte.
Mult dupa moartea sa, reputatia rau faimata a lui Báthory a devenit sursa de inspiratie pentru numeroase scrieri din secolele 18 si 19. In 1729, apare pentru prima data legenda conform careia Elizabeth Báthory s-ar fi imbaiat in sangele celor torturati (Tragica Historia a lui László Turóczi). Nu stim cat este fictiune si cat realitate, dar se spune ca Báthory devenise obsedata de tinerete vesnica in jurul varstei de 40 de ani, atunci cand incepuse incet incet sa se ofileasca. In timp ce o slujnica ii peria cositele intunecate, aceasta accidental ar fi tras-o de par. Nervoasa, contesa a palmuit-o si o picatura de sange i-a sarit pe mana. In ochii lui Báthory, efectul sangelui ar fi fost incredibil. Pielea s-a regenerat instant, capatand catifelarea si stralucirea avuta in tinerete. Din vanitate si obsesia pentru frumusete si tinerete vesnica s-a nascut obsesia pentru sange. Asa a aparut nascut mitul conform caruia contesa se imbaia in sange. Nu stim cat adevar sa alocam acestor zvonuri, dar cert este ca ele l-au inspirat pe Bram Stoker sa scrie Dracula, in 1897.
cachtice-castle Ruinele castelului de la Čachtice Se face dreptate!? Intre 1602 si 1604 se raspandesc zvonuri despre atrocitatile comise de Báthory. Abia in 1610 regele Matthias II il trimite pe György Thurzó sa investigheze situatia de la Čachtice. Intre 1610 si 1611 Thurzó strange peste 300 de marturii care o acuza pe contesa de cruzimi inimaginabile. Sunt aproximativ 650 de victime, tinere taranci – slujnice la castel – precum si doamne de la curte, din mica nobilime, care fusesera trimise la curte pentru a deprinde eticheta. Apar martori care sustin ca ar fi prins-o pe contesa in flagrant in timp ce tortura niste tinere slujnice, ucigandu-le apoi. De asemenea, se nasc zvonuri care o leaga pe Báthory de ritualuri sataniste si de vrajitorie.
In 1610 Báthory e arestata impreuna cu patru servitori, presupusi complici. Ar fi trebuit sa urmeze procesul si sentinta, doar ca Elizabeth provenea dintr-o familie nobila si influenta (care la momentul respectiv conducea Transilvania) si asta ar fi dus defaimarea numelui de Báthory si implicit la micsorarea numarului de proprietati. Pedeapsa lui Báthory a constat in arest la domiciliu, pe viata, in castelul Čachtice. Servitorii acuzati de complicitate au fost gasiti vinovati si condamnati la moarte. O funie de spanzuratoare rosie a fost agatata in fata castelului Čachtice. Se facuse dreptate!
Elizabeth Báthory si-a trait ultimii 4 ani din viata inchisa intre zidurile catelului Čachtice. In dimineata zilei de 22 august 1614 este gasita moarta de supraveghetorul ei. Este initial inmormantata in cimitirul de la Čachtice dar multiplele proteste ale taranilor locali, ii determina pe nobili sa ii mute corpul la Ecsed, in cripta familiei Báthory.
Si totusi, care e adevarul? A fost Elizabeth Báthory unul din cei mai sangerosi criminali in serie? Sa dam crezare cronicilor care o acuza ca vanitatea ar fi impins-o sa se imbaieze in sangele tinerelor virgine? Ce stim cu siguranta e ca Elizabeth a fost o femeie extrem de erudita dand dovada de inteligenta si abilitati excelente de conducator. Ferenc si-a petrecut o buna bucata din viata plecat la razboi iar Elizabeth avea responsabilitatea enorma de a conduce mosia in absenta lui. Vorbim de mii de servitori, zeci de mii de tarani care se aflau la limita saraciei si permanenta amenintare otomana. In aceasta situatie contesa a fost nevoita sa isi conduca mosia cu o mana de fier. A preferat sa fie un conducator crud si temut de supusi, iar daca analizam situatia in care se afla Ungaria secolelor 16 – 17 asta era destul de necesar. In mod sigur ca au existat batai si torturi, si clar au existat victime. Dar ce a dus de aici pana la baile in sange si cele 650 de cadavre? Cel mai probabil, cel care a contribuit la construirea monstrului Elizabeth Báthory nu este nimeni altul decat György Thurzó – Palatin al Ungariei. Imediat dupa moartea lui Ferenc, Elizabeth era cea mai bogata vaduva din Ungaria, iar varul ei Gabor Báthory aspira la tron. Un parteriat al celor doi Báthory ar fi avut un impact urias asupra Ungariei, asa ca Thurzó s-a decis sa actioneze si sa o desfinteze pe Elizabeth.
Si-a ales ca aliati conducatorii bisericilor din mosia Báthory si impreuna cu acestia a inceput sa raspandeasca zvonuri despre asa zise atrocitati comise de Elizabeth Báthory. Dar zvonurile nu erau suficiente pentru a o acuza asa ca Thurzó intra cu forta in castel si “gaseste” in temnita un cadavru proaspat si o tanara batuta cu brutalitate, dar care “miraculos” este in viata. Aceste dovezi sunt suficiente pentru a o acuza pe Elizabeth. Nu a existat un proces, cu toate ca regele a insistat, si Elizabeth nu a avut niciodata ocazia sa se apere si sa isi spuna povestea.
Si totusi, care e adevarul? A fost Elizabeth Báthory o bestie sangeroasa care a comis atrocitati greu de imaginat sau victima unui complot orechestrat de Thurzó si de liderii bisericii? Sa fi fost doar o femeie independenta, puternica, dura si inteligenta? Adevarul e ca nu avem cum sa aflam asa ca las concluzia in aer, la latitudinea fiecarui cititor.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: Horrorx5
Mesaj:
Horrorx5
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.