La 30 de kilometrii de Arad, in biserica romano-catolica din localitatea Neudorf isi doarme somnul de veci Arhiducesa Maria Anna Ferdinanda de Habsburg, fiica Imparatului Leopold al II-lea si a Mariei Louisa a Spaniei. In ziua de azi, la mai bine de 200 de ani de la moartea sa, oamenii din localitate si-au facut un adevarat ritual in a deschide cripta la anumite ocazii speciale, cu credinta ca arhiducesa ii vede si ii ajuta in amor. Exista insa si voci care spun ca arhiducesa nu si-ar fi gasit niciodata odihna iar fantoma ei bantuie cripta din Neudorf.
Rapusa de TBC la 39 de ani Anna Maria FerdinandaPe cat este povestea ei de tragica pe atat este de misterioasa. Pe data de 17 august 1809, dupa un drum lung prin Europa, arhiducesa a ajuns la Neudorf.”Fata batrana” care a tinut toata viata la independenta sa, Maria Anna Ferdinanda a fugit de o casatorie impusa de tatal ei, Lepolod al II-lea. Nu sunt cunoscute detaliile aranjamentului. Obosita si bolnava, tanara a locuit cateva saptamani la castelul familiei Lovasz – Zelinski. Pe 1 octombrie 1809 s-a stins din viata, la doar 39 de ani, fiind rapusa de TBC, o boala nemiloasa la acea vreme.
Cadavrul sau nu a ajuns niciodata inapoi la Madrid, sau la Viena, unde familia Habsburg detinea o cripta funerara. Aradenii au inmormantat-o in biserica capucinilor, cunoscuta acum ca si biserica romano-catolica din Neudorf, unde se afla si in prezent, in cavoul familiei Eötvenesi Lovász Sigismund.
Blestemul parintilor Arhiducesa a refuzat un mariaj aranjat si a fugit de acasa, atragand astfel asupra ei blestemul parintilor – capetele incoronate pe care le-a dezonorat. Dar Maria Anna Ferdinanda nu avea inima de piatra iar gurile vremii vorbeau despre o scurta dar pasionala poveste de dragoste cu unul dintre contii Lovasz – Zelinski.
Anna MariaFratele ei, imparatul Austriei Francisc I a ajuns in Neudorf in 1835, insa nu a vizitat mormantul surorii fugare. ”Nu a vrut sa onoreze mormantul sorei lui”, explica localnicii.In 1841 fiul acestuia, Ferdinand, a comandat pentru matusa sa un monument din marmura alba. Aceasta a fost asezat in sanctuarul bisericii.
Maria Anna Ferdinanda nu a avut liniste nici dupa moarte. ”Pe 2 iulie, cand se sarbatoreste hramul bisericii, intampinarea Maicii Domnului de catre Sfanta Elisabeta, cei din comitetul bisericii intrau in cripta, deschideau capacul si vedeau osemintele printesei. Dupa procesiune, o puneau la loc si o inchideau.”
Obiceiul a inceput dupa 1841. Printesa trebuia vazuta. “Putea sa o vada oricine inainte. Veneau si turisti din Germania“, povestesc oamenii locului. Mormantul arhiducesei a fost profanat de soldatii sovietici in 1945. Ei si-au insusit toate obiectele de valoare cu care a fost înmormantata aceasta: hainele de matase neagra, lanturile si inelele de aur. Ca sa-i fure încaltarile facute din aur, soldatii Armatei Rosii i-au taiat picioarele.
Un alt obicei apartinea pompierilor, care se întalneau în fiecare an pe data de 2 mai, sarbatoarea patronului lor spiritual Sfantul Florian, la sicriul deschis al printesei.
In 2005, Episcopia Romano-Catolica a decis sa interzica deschiderea sicriului, sustinand ca ramasitele arhiducesei Maria Anna Ferdinanda au început sa se deterioreze.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: Horrorx5
Mesaj:
Horrorx5
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.