Se inalta impunator si rece pe o stanca golasa, acolo unde se intalnesc Bucegii cu Muntii Piatra Craiului. Numeroase povesti cu vampiri s-au tesut in jurul lui si astazi este cunoscut ca fiind Castelul lui Dracula. Dar care e povestea adevarata a Castelului Bran? Ce e mit si ce e realitate? Oare s-a scris cu adevarat o pagina sangeroasa a istoriei intre zidurile reci si groase ale castelului?
Castelul Bran – de la origini pana in prezent La 19 noiembrie 1377 apare prima mentiune a Castelului Bran intr-un act emis de regele Ungariei, Ludovic I. Acesta permitea locuitorilor din Kronstadt (Brasov la vremea respectiva) sa ridice o cetate la Bran. Castelul a fost ridicat avand la baza o constructie mai veche, si anume castelul de lemn, Dietrichstein, care fusese inaltat in 1212 de cavalerii teutoni, dar distrus in 1242 de catre mongoli.
Bran a fost o perioada de timp in posesiunea lui Mircea cel Batran, dupa ce, in 1395, Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, il indeparteaza din Tara Romaneasca pe voievodul Vlad Uzurpatorul. Castelul este folosit ca punct strategic in aceasta incursiune in Tara Romaneasca. In 1427 insa, Bran devine proprietate a Ungariei, care finanteaza lucrarile de fortificare.
Intre 1438–1442, castelul Bran este folosit ca si fortareata de aparare impotriva atacurilor otomane. Pozitia sa strategica, il transforma intr-un punct de vama intre Transilvania si Tara Romaneasca.
Despre legatura intre Bran si Vlad Tepes se cunosc destul de putine. Se stie doar ca in secolul XV, in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes a fost desemnat cu misiunea de aparare a trecatorii spre Transilvania. Nu exista mentiuni conform carora Tepes ar fi locuit o perioada de timp la Bran.
In 1920 castelul este donat Reginei Maria, care dupa moarte il lasa mostenire fiicei sale, principesa Ileana, casatorita cu un membru al fostei familii imperiale Habsburg. In 1948 castelul este nationalizat iar incepand in 1956 devine muzeu si este deschis vizitelor publicului larg.
In 2006, castelul este retrocedat mostenitorilor de drept si anume familiei Habsburg. In prezent castelul apartine Arhiducelui Dominic de Habsburg, care in 2014 si-a anuntat intentiile de a-l pune la vanzare.
Castelul lui Dracula? Istoric vorbind, categoric nu! Si atunci cum au ajuns vampiri sa salasluiasca intre coridoarele intortochiate de la Bran? Pentru asta ar cam fi de vina Bram Stoker si povestea lui despre contele Dracula, scrisa in 1897. Castelul descris de Bram Stoker seamana izbitor de mult cu Bran. Cu toate astea, Stoker nu a vizitat niciodata Castelul Bran si nici Romania. E fascinant cat de mult a putut o poveste sa schimbe imaginea Romaniei. Am devenit peste noapte patria lui Dracula, iar Vlad Tepes o bestie feroce care se hraneste cu sange uman. Ei bine, nu ar trebui sa ne simtim ofensati caci imaginea asta vinde. Stiati ca o mare parte din populatia din SUA stiu despre Romania doar ca ar fi patria lui Dracula? In plus, cam orice turist strain care viziteaza Romania are ca si punct de atractie principal. De ce? Pentru ca fascinatia pentru legende intunecate este magnetica, dar noi, iubitori de horror, stiam asta deja :).
Detaliu din curtea interioara Detaliu din curtea interioara Povestile despre fantome, vampiri si spirite rele parca pulseaza si respira in fiecare coltisor al castelului. Impunator si rece, pozitionat strategic pe o stanca in mijlocul padurii, Bran impresioneaza si aminteste involuntar de salasul contelui Dracula, cel putin asa cum l-a zugravit vizual Coppola in celebra ecranizare din 1992 Bram Stoker’s Dracula. Dar trecand peste reputatia infama de loc rau in sine, castelul si localitatea Bran reprezinta o oaza de liniste, o mica bucatica din rai avand ca inima un castel bantuit. Ce ti-ai putea dori mai mult?
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: Horrorx5
Mesaj:
Horrorx5
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.