152 poze   24389 vizite

Cresterea iepurilor pe pasune in custi mobile

În Franţa (ferma St. Maurice) şi Italia (ferma Viterbo), crescătorii particulari practică, cu rezultate bune, creşterea iepurilor de casă pe păşune în cuşti mobile. Dată fiind simplitatea construcţiilor şi eficienţa creşterii, am considerat oportună informarea celor interesaţi de această tehnologie de creştere.


În Franţa (ferma St. Maurice) şi Italia (ferma Viterbo), crescătorii particulari practică, cu rezultate bune, creşterea iepurilor de casă pe păşune în cuşti mobile. Dată fiind simplitatea construcţiilor şi eficienţa creşterii, am considerat oportună informarea celor interesaţi de această tehnologie de creştere.

Creşterea iepurilor de casă în cuşti mobile pe păşune, presupune, pe de o parte, înfiinţarea unei păşuni care să asigure acestora masă verde de bună calitate, iar pe de altă parte, amenajarea unor cuşti mobile rezistente.
Pentru alegerea locului în care se vor creşte iepurii de casă, trebuie să avem în vedere caracteristicile reliefului, efectivul matcă preconizat a fi crescut, dimensiunile adăposturilor, complexitatea sistemului de creştere (extern, intern sau mixt).

• Creşterea iepurilor în mediu extern, pe păşune, prezintă avantajul că necesită investiţii reduse, asigură hrană de calitate, iar mediul natural exercită o acţiune favorabilă asupra stării de sănătate a animalelor, indiferent de vârstă. Dezavantajul sistemului este reprezentat de faptul că reproducerea se realizează doar în sezonul cald (din aprilie şi până în septembrie), iar în sezonul rece, performanţele de creştere sunt mai reduse.

• Sistemul mixt de creştere a iepurilor de casă, are ca element tehnologic întreţinerea acestora vara în mediul extern în adăposturi mobile, care se pot deplasa cu uşurinţă pe păşuni cu masă vegetativă abundentă şi de calitate, iar în sezonul rece, în adăposturi închise cu parametrii mediali controlaţi, care permit continuarea activităţii de reproducţie a efectivului matcă.
Păşunile destinate creşterii iepurilor în cuşti mobile, pot să fie formate din amestecuri de graminee cu leguminoase sau pot conţine numai leguminoase, cum este cazul lucernierelor sau trifoiştilor.

Structura cuştilor mobile
Cuştile mobile pentru iepuri prezintă trei componente: voliera, cuibul şi sistemul de rulare.
• Voliera este alcătuită dintr-un cadru de lemn sau de metal, pe care este prinsă plasa de sârmă împletită (fig. 1). Deasupra volierei, este plasat rezervorul de apă (fig. 2), care comunică, printr-un furtun de material plastic, cu adăpătoarea. Acoperişul volierelor trebuie să fie din materiale opace, pentru a asigura umbrirea pe timpul verii. Pe peretele din faţă al volierei, opus cuibului, poate fi amplasat un hrănitor pentru furaje concentrate.

• Cuibul, confecţionat din lemn, prezintă o pardosea plină, un acoperiş înclinat spre peretele din spate, iar pe peretele frontal posedă un orificiu de comunicare cu voliera. Cuiburile de dimensiuni mai mari, pot prezenta în interior un hrănitor de concentrate şi/sau un jgheab pentru fân (fig. 3). Acoperişul-capac al cuibului, trebuie să fie din materiale opace (lemn şi/sau material plastic), impermeabile, pentru a feri iepurii de intemperii.

• Sistemul de rulare. Cuştile sunt aşezate pe un şasiu rulant, confecţionat din metal sau din lemn, culcat pe sol în poziţie statică (fig. 4). Roţile din faţa volierei (opusă cuibului), comunică printr-un sistem de pârghii cu cele din spate, astfel încât, în momentul în care se deplasează cuşca, şasiul se ridică de la sol cu ajutorul cadrului metalic de deasupra volierei, facilitând acţiunea de înaintare a cuştii.
Prin mutarea cuştilor la anumite intervale de timp, se asigură iepurilor condiţii igienico-sanitare foarte bune, ceea ce duce la limitarea riscului de apariţie a unor boli.

Creşterea iepurilor pe păşune în cuşti mobile, poate fi o variantă rentabilă pentru crescătorii particulari, cu condiţia să deţină o suprafaţă de păşune cu o compoziţie floristică adecvată satisfacerii cerinţelor nutritive. Acest sistem de creştere este fezabil, deoarece solicită eforturi materiale nu prea mari, un volum de muncă redus, asigură parametri reproductivi ridicaţi şi o stare de sănătate bună, pentru toate categoriile de iepuri de casă.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.