Holi, sau Holli (în sanscrită होली), este un festival al primăverii sărbătorit de hinduşi, sikh şi alte religii. Este ţinut în principal în India, Nepal, Sri Lanka,[1] şi în ţări cu diasporă indiană semnificativă, cum ar fi Surinam, Guyana, Africa de Sud, Trinidad, Regatul Unit, Statele Unite, Mauritius şi Fiji. În statele indiene Bengalul de Vest şi Orissa, este denumit Dolyatra (Doul Jatra) sau Basanta-Utsav („festivalul primăverii”). Cele mai semnificative sărbători Holi sunt cele ţinute în regiunea Braj, în zonele legate de zeul Krishna: Mathura, Vrindavan, Nandagaon şi Barsana. Aceste locuri au devenit atracţii turistice în timpul sezonului de Holi, care durează până la şaisprezece zile.[2] Principala zi de Holi, denumită şi Dhuli Vandana în sanscrită, precum şi Dhulheti, Dhulandi sau Dhulendi, este sărbătorită de oameni prin aruncarea de pulberi colorate şi de apă colorată unii în alţii. Focurile de tabără se aprind cu o zi înainte, zi denumită Holika Dahan (arderea de Holika) sau Chhoti Holi (micul Holi). Rugurile sunt aprinse în amintirea evadării miraculoase a tânărului Prahlad realizată când demona Holika, sora lui Hiranyakashipu, l-a dus prin foc. Holika a ars, dar Prahlad supus credincios al zeului Vishnu, a scăpat nevătămat din cauza credinţei sale nestrămutate. Holika Dahan este denumit şi Kama Dahanam în sudul Indiei. Holi este sărbătorit la sfârşitul iernii în ultima zi cu lună plină (Purnima) a lunii Phalguna care cade de regulă în ultima parte a lui februarie sau martie. În 2010, Holi a căzut pe 1 martie iar Holika Dahan pe 28 februarie. Rangapanchami are loc câteva zile mai târziu într-o zi de Panchami (a cincea zi de la luna nouă), marcând finalul festivalului culorilor.
Ritualuri de Holi
Prima atestare documentară a sărbătorii de Holi se găseşte în drama sanscrită din secolul al VII-lea, Ratnavali.[3] Există ritualuri perene legate de Holi: primul este mânjirea reciprocă cu pulbere colorată, aruncarea de apă parfumată şi colorată din pichkari (vase în formă de seringi mari sau pistoale cu apă). Deşi festivalul începe cu multe zile înainte, cu „Holi Milan”, serate muzicale, unde se cântă cântece legate de festival şi de povestea de dragoste a lui Radha Krishna; se cântă şi un tip special de cântece populare, denumite Hori. Unele clasice cum ar fi Aaj biraj mein Holi re rasiya sunt tradiţionale de multe generaţii. Pregătirea hranei începe şi ea cu multe zile în avans, şi se prepară gujia, papadum, kanji şi diverse feluri de gustări inclusiv malpua, mathri, puran poli, şi dahi badas, servite oaspeţilor la Holi.
Dulhendi Principalele ingrediente ale sărbătorii sunt Abir şi Gulal, în toate culorile posibile. Urmează stropirea cu apă colorată din pichkari. Apa colorată se pregăteşte cu flori de Tesu, care se culeg din copaci, se usucă la soare şi se pisează, după care se amestecă cu apă pentru a produce o apă colorată în galben-portocaliu. Un alt element tradiţional de Holi astăzi mai rar este o pulbere roşie conţinută în globuri de Lakh, care se sparg brusc şi răspândesc praful.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.