741 poze   109324 vizite

TORSIUNE DE STOMAC - DILATATIA GASTRICA

Dilatatia gastrica reprezinta o marire in volum asociata cu disfunctii mecanice de golire a stomacului. Cauzele initale sunt necunoscute, o data cu dilatarea stomacului functia fiziologica de indepartare a gazelor este intrerupta deoarece sfincterele esofagian si piloric sunt inchise...

Stomacul se dilata cu gaz sau lichid ori ambele, cand acestea sunt acumulate in lumen. Gazul provine, cel mai probabil, din aerofagie (ingestia de aer), din fermentatia bacteriana si din diverse reactii metabolice. Lichidul provine din secretia gastrica, ingestia lui odata cu alimentele si din congestia venosa consecutiva dilatatiei gastrice.

Cauzele dilatatiei si torsiunii gastrice
Cauza dilatatiei si torsiunii gastrice este necunoscuta, dar sunt pareri care afirma ca exercitiile fizice dupa ingestia unor cantitati ridicate de hrana sau de apa contribuie la aparitia afectiunii. Au fost studii care au demonstrat ca suplimentarea ratiei cu hrana preparata in casa sau umeda au dus la reducerea incidentei afectiunii. Studiile recente au demonstrat ca administrarea unei singure mese cu un volum ridicat de hrana creste riscul dilatatiei si torsiunii gastrice. De asemenea, administrarea hranei uscate cu un continut ridicat de uleiuri si grasimi creste riscul aparitiei DTG. Alte cauze ce contribuie la aparitia sindromului sunt: predispozitia anatomica, traumele, ileusul, afectiuni primare ale motilitatii gastrice, voma si stresul. Un procent ridicat al DTG se intalneste in cauzul masculilor cu varsta inaintata, supraponderali, care sunt hraniti cu ratii voluminoase o singura data pe zi si inghit hrana rapid, cu bolul ridicat pe trepied.

Rase predispuse
Rasele predispuse sunt cele cu torace adanc, care permit modificarea relatiilor anatomice dintre stomac si esofag, reducand pana la imposibilitate voma si eructatia. Cainii folositi de catre armata si politie se pare ca dezvolta aceasta afectiune in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie fara a se sti cu certitudine care sunt cauzele. Ca rase cu predipozitie: Marele Danez, Setter Irlandez, Doberman, Ciobanesc German, Saint Bernard, Ciobanescul Mioritic, Boxer, Dalmatian, Pointer, Dog de Bordeaux, Dog Argentinian si surprinzator Caniche, Basset Hound, Shar-Pei

De obicei, in DTG stomacul se roteste in sesul acelor de ceasornic, rotatia avand intre 90 si 360 grade, frecvent intre 220 si 270 grade.

Tratament
Afectiunea, odata instalata, reprezinta urgenta chirurgicala. Animalul trebuie consultat imediat de catre un medic veterinar, neinterventia medicamentoasa si chirurgicala intr-un timp foarte scurt putand duce la moartea animalului. Se considera ca, daca se depasec doua ore de la aparitia semnelor pana la interventia medicala, sansele de supravietuire scad cu fiecare minut.

Proprietarii observa urmatoarele semne: cainele are senzatie de voma, dar nu poate elimina nimic, salivatie abundenta, o crestere brusca a volumului abdomnial, mers greoi al animalului si chiar refuzul deplasarii, zgomot de toba daca se percuteaza abdomenul, semne de suferinta atroce.

Semnele clinice asociate starii de soc sunt prezente: puls scazut, tahicardie, timpul de umplere capilar redus, mucoase palide, dificultati respiratorii marcante.

Compresia venoasa consecutiva dilatarii stomacului duce la ischemie cardiaca si perfuzia scazuta a multiplelor organe (rinichi, pancreas, stomac, intestin subtire). Aritmia cardiaca este principala cauza a mortii, de aceea animalele operate trebuie sa fie neaparat monitorizate si tratate corespunzator, cu o atentie deosebita in primele 48 de ore de la interventia chirurgicala.

Pentru a preveni aparitia DTG, stomacul trebuie sa adere permanent la peretele abdominal, prin gastropexie (suturarea stomacului la peretele abdominal); totusi aceasta nu garanteaza ca dilatatia sau torsiunea nu vor recidiva.

Recomandari pentru propietari:
- hranirea cu portii mici si dese in locul unei singure mese voluminoase;

- evitarea stresului in timpul hranirii si, daca este necesar, separarea cainilor daca acestia sunt supranumerari in areal;

- restrictioanrea exercitiilor inainte si dupa mese;

- nu ridicati bolul de mancare;

- pentru caini cu un risc ridicat se recomanda gastropexia (suturarea stomacului la peretele abdominal);

- prezentarea la medicul veterinar odata ce se observa semnele DTG;

- mentinerea sub observatie medicala stricta pe parcursul a 48 de ore postoperator.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.