2159 poze   25184 vizite

Rostopasca

Rostopasca - Chelidonium majus - este o plantă medicinală, cosiderata ca fiind cea mai puternică de pe Pământ. In antichitate se spunea despre ea ca are o forta egala cu cea a soarelui si de aceea romanii au botezat-o "Chelidonium", adica "darul cerului", iar vracii o culegeau numai la mijlocul zilei, cand soarele era in zodia Leului.
Rostopasca contine alcaloizi, sparteină, vitamina C, ulei volatil, flavonoizi, saponozide, săruri minerale si alti compusi care o recomandă în tratamentul a peste 150 de boli, de la banale dermatoze la infecţii virale sau diverse forme de cancer. Are proprietăţi antispastice, este un bun vasodilatator coronarian, antimicotic, antitumoral, sedativ, decongestiv hepatic, antibiotic si cicatrizant.

Folosita intern, Rostopasca are efect tonic hepatic, regenerativ hepatic, drenor biliar si hepatic, antiviral, colagog (stimuleaza formarea bilei), coleretic (favorizeaza eliminarea bilei). Este un adevarat panaceu in bolile de ficat de orice natura. In plus, la spectrul larg de afectiuni pe care le poate trata, se adauga si o putere curativa extraordinara.
Rostopasca poate fi culeasa de la inceputul lunii mai (sfarsitul lui aprilie), cand incepe inflorirea, pana la sfarsitul lui noiembrie. Se foloseste intreaga partea aeriana a plantei.

Afectiuni interne

Hepatita
Rostopasca actioneaza extrem de eficient atat in tratamentul hepatitei A, cat si al hepatitei B. Rezultatele cele mai spectaculoase in tratamentul hepatitei se obtin prin asocierea sa cu alte doua plante cu efecte deosebite asupra ficatului: Turita mare si Sunatoarea. Cea mai eficienta modalitate de administrare este sub forma de infuzie (jumatate de litru pe zi), cu precizarea ca pe langa Rostopasca se mai adauga o lingurita de Turita mare si o lingurita de Sunatoare, cantitatea de apa ramanand neschimbata. Jumatatea de litru de infuzie se bea in reprize - cate 100 ml (jumatate de pahar) din doua in doua ore. La copiii intre 14-18 ani, doza se reduce la doua treimi; la cei intre 12-14 ani se reduce la jumatate; la cei intre 8-12 ani - la o treime; la cei intre 6-8 ani - la un sfert. Tratamentul dureaza 49 de zile.

Ciroza hepatica initiala
Rostopasca este un puternic drenor si tonic pentru ficat, stimuland refacerea celulei hepatice. In tratamentul cirozei se foloseste un amestec de tincturi de Rostopasca, Armurariu (Silybum marianum) si Pedicuta (Lycopodium clavatum) in proportii egale. Modul de obtinere al tincturii de Armurariu si Pedicuta este identic cu cel descris la Rostopasca (mai jos). Se ia o lingurita din acest amestec de tincturi, diluata in jumatate de pahar de apa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum 6 luni, perioada in care nu se consuma alcool, tutun, carne, margarina, prajeli, alimente conservate, alimente ce contin aditivi chimici (pentru colorare, aromatizare, conservare etc.).

Dischinezie biliara
Se administreaza pulbere de Rostopasca, cate un varf de cutit luat de trei ori pe zi, odata la sase ore. Acest tratament se face vreme de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Are o eficienta greu de egalat de orice medicament de sinteza. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea litiazei biliare.

Pancreatita
Tratamentul cu infuzie de rostopască s-a dovedit eficient şi în pancreatită. Se opăresc cinci grame de rostopască uscată şi mărunţită cu un litru de apă şi se lasă să infuzeze 12 ore, dar nu într-un vas metalic. Se strecoară si se lasa sa se raceasca, apoi se adaugă 200 g miere polifloră şi se bea din oră în oră. Cura se ţine două luni.

Constipatia

De obicei, contra constipatiei se folosesc remediile laxative, insa adesea problema nu este rezolvata decat pe jumatate cu ajutorul lor, deoarece la multi bolnavi peristaltismul este foarte redus (intestinul este "lenes"), diferitele glande implicate in procesul digestiv nu au secretii suficiente sau evacuarea lor este prea lenta. Din acest motiv este foarte utila asocierea Rostopascai cu plantele laxative. Rostopasca se administreaza sub forma de pulbere - un varf de cutit de Rostopasca se ia inainte de masa si se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu un pahar de apa in care au fost lasate anterior la macerat, de seara pana dimineata, 1-2 lingurite de seminte de In (Linum catharticum).

Digestie lenta, Indigestie, Tulburari de Asimilatie
Conform cercetarilor medicului german J.C. Bauman, nu exista medicament mai eficient ca Rostopasca in tratarea problemelor legate de digestie. Pentru stimularea procesului digestiv, precum si pentru imbunatatirea asimilatiei anumitor substante (vitamine si minerale in special) se ia sub limba, inainte de masa, un varf de cutit de Rostopasca, combinat cu jumatate de lingurita de pulbere de Cimbrisor. Plantele se tin sub limba un sfert de ora, apoi se inghit cu putina apa. Acest remediu este indicat si ca adjuvant in tratamentul obezitatii, dispepsiei, anemiei, anorexiei.
Alt tratament: jumatate de lingurita de tinctura de rostopasca, administrata de 4 ori pe zi, diminueaza senzatia de greata, stimuleaza puternic producerea de sucuri gastrice si de bila, elimina starea de disconfort, de greutate in stomac, ce apare in cazul indigestiei. Fiecare doza de rostopasca se ia cu 10 minute inainte de masa. Se tin cure de cate 3 saptamani.

Boli de sange
Rostopasca este hematopoetică, adică ajută la formarea sângelui, de aceea se recomandă în tratamentul leucemiei. Se face un amestec din urzici, mlădiţe de soc şi rostopască. Se pun 2 linguriţe de plante uscate la 250 ml apă clocotită şi se beau cate 2 l pe zi.

Colesterol crescut
Una din cele mai puternice combinatii de plante hipocolesterolemiante este formata din Rostopasca, Mesteacan si Anghinare. Se fac cure de minimum 30 de zile cu aceste plante, luate sub forma de tinctura, amestecate in parti egale. Se ia o lingurita din amestecul de tincturi in 100 ml de apa, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa, timp de minimum 30 de zile.

Dereglari hormonale la femei

Se foloseste o combinatie "magica" din sucuri proaspete, obtinute din plante:
- Telina (Apium graveolens) - 20 ml (sucul se obtine din frunze proaspete);
- Marar (Anethum graveolens) - 20 ml (sucul se obtine din tulpini si eventual inflorescente proaspete);
- Rostopasca (Chelidonium majus) - 2 ml (sucul se obtine din tije proaspete);
- Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - 10 ml (sucul se obtine din tulpini proaspete, culese dimineata pe roua).
Tratamentul se face in doua reprize: jumatate din cantitate se bea dimineata, pe stomacul gol si jumatate se bea seara, tot pe stomacul gol (in acest scop, ultima masa se va lua cel tarziu la ora 19). O cura dureaza 21 de zile. Sucul se tine la frigider, maximum 24 de ore. Pe parcursul curei si dupa aceea nu se consuma: tutun, alcool, carne, alimente conservate si cu aditivi chimici. Cura va fi inceputa cu 48 de ore inainte de aparitia pe cer a Lunii Pline. Sucul de Rostopasca se obtine prin zdrobirea si stoarcerea tijelor. Sucurile de Cretisoara, Telina si Marar se obtin cu ajutorul mixerului - plantele proaspete sunt zdrobite cu elicea mixerului si apoi sunt stoarse si filtrate prin tifon (pentru o extractie mai facila se poate adauga putina apa, dar atunci cantitatile de plante se dubleaza).
Este o reteta cu virtuti miraculoase pentru hirsutism, amenoree si dismenoree, tulburari in dezvoltarea caracterelor feminine, boli de piele. Este indicata in dezordini legate de activitatea gonadelor si a corticosuprarenalelor.

Afectiuni Externe

Tumori, Cancer de Piele
Cercetătorii ruşi şi ucraineni au descoperit că sucul de rostopască aplicat pe zonele afectate de cancerul de piele, dar şi pe tumori, face minuni. Pulberea administrată intern ajută la distrugerea celulelor maligne din organism. Se ia un sfert de linguriţă de pulbere de rostopască de două ori pe zi, în cure de două luni, cu pauze de trei săptămâni.

Herpes bucal sau genital şi Negi
Pentru tratarea herpesului sau a negilor, tratamentul se face atât intern, cât şi extern. Intern, se ia câte o linguriţă de tinctură de rostopască de trei ori pe zi, timp de 12 zile. Extern, se combină în cantităţi egale tinctura de rostopască cu propolis şi se picură direct pe herpes sau pe negi, de 4-6 ori pe zi. Se poate folosi si numai sucul portocaliu al plantei, dar efectul se obtine intr-un timp mai indelungat.

Tuse convulsiva
Se face gargara cu infuzie calduta de rostopasca ce are un efect calmant foarte eficient. Se fac 4-6 gargare pe zi.

Probleme oculare
Pentru cataractă şi petele de pe cornee, sângerarea retinei şi a dezlipirii de retină se recomandă sucul de rostopască. Se ia o frunză de plantă, se spală, iar tulpina ei se presează cu degetele până iese un lichid de culoare portocalie. Cu sucul extras se unge pleoapa inchisa, înspre coada ochiului. Se lasa sa actioneze vreme de 15 minute, apoi se spala. Aplicatia se face seara, si are o eficienta terapeutica surprinzator de mare, in cazul cataractei, dar si al ochilor obositi si al hipermetropiei.

Psoriazis
Psoriazisul este altă afecţiune ce poate fi vindecată cu rostopască. Se consumă infuzie de plantă şi se pudrează zilnic locul afectat cu pulberea de rostopască.


ATENTIE !
Rostopasca trebuie administrata cu mare grija, caci in doze mari este toxică, producând greţuri, vărsături, diaree, gastroenterită, tuse, probleme de respiraţie, spasme digestive, halucinaţii şi tulburări cardiace. Un adult care cântăreşte 75 de kilograme nu trebuie sa consume mai mult de 4 g de plantă uscată zilnic.
Aplicata pe piele, rostopasca (mai ales sucul) poate produce alergie, motiv pentru care, inainte de inceperea tratamentului se va face mai intai un test pe o suprafata mica de tegument si abia apoi se va folosi in cantitate mare. Extern, ea nu se aplică pe răni sângerânde.
De asemenea, planta nu se recomandă copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alăptează.


PREPARATE

Pulberea de Rostopasca
Partile aeriene inflorite si uscate se macina fin cu rasnita de cafea; daca mai raman bucati nemacinate, se cerne cu o sita. In principiu, doza la adulti este de un varf de cutit (0,5 g) de 3 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa.

Tinctura de Rostopasca
Rostopasca uscata se macina cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere. Se pun 20 linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 75° (se amesteca trei sferturi de litru de alcool alimentar de 96° cu un sfert de litru de apa). Se lasa sa macereze 10 zile, agitandu-se zilnic vasul de macerare. In final se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.

Infuzia de Rostopasca
Pentru a obtine 500 ml, se pune 1 lingurita de planta maruntita cu 250 ml de apa calduta (la 40°C) intr-o cana si se lasa la macerat 8-12 ore. Dupa macerare se filtreaza produsul, iar pulberea de planta ramasa dupa filtrare se pune la infuzat in 250 ml de apa fierbinte timp de 15-30 de minute. Infuzia se filtreaza, se racoreste (asa incat sa ajunga la 40-60°C) si apoi se combina cu maceratul anterior obtinut. Se consuma in termen de 24 de ore (cu conditia sa fie pastrata la maximum 10°C).Rostopasca este una din cele mai valoroase plante pentru tratarea afecţiunilor pielii, dar şi a celor oculare sau hepatice. În cărţile vechi despre plantele medicinale este amintită drept ”buruiană de cele sfinte”, lucru care vorbeşte despre ”prestigiul” acestei plante în medicina naturistă.

Rostopasca a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri ca o plantă tămăduitoare, folosită cel mai adesea pentru afecţiunile pielii, împotriva negilor în special, dar şi pentru afecţiunile oculare. Astfel, în cartea sa ”Sănătate din farmacia Domnului”, Maria Treben (considerată una din cele mai cunoscute specialiste în medicina pe bază de plante) descrie rostopasca drept una din cele mai importante plante folosite în medicina naturistă. Nu trebuie lăsată deoparte atenţionarea asupra riscului de supradozaj. În acest caz, poate deveni otrăvitoare. Poate tocmai din această cauză, mai arată autoarea, în zilele noastre rostopasca are o ”reputaţie” atât de proastă.
În cultura populară mai este cunoscută sub denumirea de gălbinare, hilindunea, iarba-rândunelei, mac sălbatic, măselariţă, negeloasă, scânteiuţă sau buruiană de cele sfinte. Denumirea ştiinţifică a plantei este ”Chelidonium” şi provine din grecescul ”helidonous” care înseamnă rândunică, probabil din cauza faptului că perioada de înflorire coincide cu sosirea rândunelelor.
Cel mai cunoscut remediu este împotriva negilor, tratamentul constând în folosirea sucului plantei direct pe piele. De asemenea, autoarea mai descrie utilizarea sucului din rostopască pentru cataractă sau vedere slăbită. ”Se ia o frunză de rostopască, se spală, iar tulpina ei fragedă se zdobeşte între degete, umezite în prealabil. Zeama astfel obţinută este aplicată, ţinând ochii bine închişi, înspre coada ochiului”, scrie autoarea în cartea sa.
Rostopasca este foarte utilă ca depurativ, ajută la curăţarea şi regenerarea sângelui.
Curăţă ficatul, este folosită cu suces în afecţiunile biliare, renale şi hepatice, dar şi împotriva hemoroizilor. Mai are efect împotriva bolilor de piele, bătături, veruci, eczeme, dar şi pentru fibrom uterin, infecţii cu trichomonas, candida, chlamydia. Stimulează tonusul şi peristaltismul (contracţiile) vezicii biliare, este hipolipemiant (reduce lipidele), hipocolesterolemiant (reduce colesterolul), analgezic, antispastic, antiinflamator, sedativ şi narcotic al centrilor nervoşi superiori, antibacterian, antimicotic, antiviral, antitumoral.
Pentru negi (sau afecţiuni ale pielii), se aplică de două-trei ori pe zi suc de rostopască, timp de câteva zile (maxim o săptămână). Pentru afecţiunile ginecologice se recomandă spălăturile vaginale cu infuzie de rostopască. Pentru tumori se recomandă folosirea de cataplasme în amestec cu rădăcină de tătăneasă. Şi tinctura de rostopască, cu propolis şi tătăneasă este utilă în tratarea acestora. Ajută, de asemenea, în tratarea rănilor, psoriazis, infecţii ale pielii.
Pentru afecţiunile interne, cura nu trebuie să depăşească 10 zile, după care se recomandă pauză de 10 zile şi se poate relua.
Atenţie!
Rostopasca, în cantităţi mari, este toxică! La peste şapte grame consumate pe zi, poate da intoxicaţii, la 20-30 de grame ingerate, poate da intoxicaţii severe, iar la 50-60 de grame ingerate, poate produce intoxicaţii mortale. De aceea este recomandat ca, înainte de începerea unui tratament cu rostopască, să fie consultat un medic specialist în medicina naturistă. Nu se administreză gravidelor. În stare uscată este mai puţin toxică decât în stare crudă
telina
telina
rostopasca
rostopasca

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.