156 poze   25096 vizite

Uriasul de Transilvania

Uriaşul de Transilvania:



Formula genetica; origini

Rasa îşi are originile în mai multe populaţii distincte de iepuri, fiind una foarte polifiletică: iepurele românesc comun, uriaşul gri, pestriţul uriaş şi californianul..


Standard

Corpul este uşor alungit (42-60 cm), elegant şi puternic. Linia spatelui este simetrică şi rotunjită în partea din spate. Corp cilindric şi musculos, membre puternice. Se admite o mică guşă la femelă, dar nu este permisă la mascul. Coada este alipită de corp, iar gâtul este scurt.

Greutatea minimă 4.50 kg, greutatea normală 6.00 kg, greutatea maximă 9.00 kg.

Blana este de lungime medie cu puf dens, uniform, iar urechile sunt bine acoperite cu păr. Lungimea firelor de păr la adult este de 3-4 cm.

Capul este puternic şi rotund la masculi; iepuroaicele au trăsături ceva mai fine. Urechile au o structură groasă, de lun-gime a 3-a parte din lungimea corpului (14-18 cm).

Desenul este de culoare închisă şi acoperă nasul până la partea superioară gurii (ochi), urechile, picioarele anterioare, cele posterioare şi coada (de culoare neagră, havana, albastră sau gri). Desenul urechilor nu se uneşte pe creştet, iar masca are forma cifrei opt, sau de clepsidră ale cărei margini superioare se lăţesc şi uneori coboară mult peste ambii obraji. Sprâncenele pot fi pigmentate sau nu.

Culoarea este albă, fără nuanţe de culoare gri sau galbenă, iar culoarea desenului trebuie să fie curată, fără fire de păr de altă culoare. Unghiile au culoarea cornului. Ochii sunt de culoare roşie sau roz (albino).
Animal vioi, având corpul şi organele genitale îngrijite.

Greşeli uşoare: o mică guşă la femelă; o mască neuniformă; de-limitare slabă a culorii urechilor, botului, picioarelor, care sunt pătrunse cu fire sau pete albe sau roşcate; desenul urechilor fuzionează pe cap; urechi puţin prea mari sau puţin prea mici; urechi uşor lăbărţate; cap nu foarte rotund; coadă nealipită la corp, gât prea lung.

Greşeli grave: neîncadrare în greutate; robusteţea corpului per ansamblu lasă de dorit (corp alungit şi subţire); absenţa totală a desenului pe unele extremităţi; masca coboară sub linia gurii; cap foarte alungit; ochi de culoare albastră; gheare de altă culoare decât cea permisă; urechi atârnate sau o ureche atârnată; picioare prea suple; guşă la mascul; guşă prea mare la femelă, coadă atârnată.

De ce recomand aceasta rasa ? In primul rand din mandrie nationala dar nu uit niciodata de principiile mele de baza. In selectia acestei rase au fost folositi iepuri cu o rezistenta deosebita in fata bolilor, din informatiile pe care le am au fost folositi chiar iepuri supravietuitori ai mixomatozei, care stim ce ravagii produce in efectivele pe care le avem.
Un alt argument este faptulca toata lumea incearca sa creeze hibridul de carne perfect, combinand in ultima perioada californianul cu neozeelandezul, cat si cu alte rase, in modul cel mai putin stiintific. Uriasul de Transilvania reprezinta munca sistematica, organizata stiintific si cu rezultate standardizate a unei echipe de cercetatori romani si care combina pe deasupra rasele cele mai performante. De ce sa nu fim mandri si sa dam prioritate acestei rase ?
646x404
646x404
images (1)
images (1)
Urias de Transilvania - bioflux 1
Urias de Transilvania - bioflux 1

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.