planteo.ro/bujori-chinook-1-bucat%C4%83-rizom-3-5-ochiflori-plante-bulbi.com/bujori/page/2/Bujori Chinook - 1 bucată cu 3/5 ochi.
Creat in anul 1981
Flori parfumate, pe tulpini puternice, care nu necesita neaparat sprijin.
Inflorire tarzie, la sfarsitul sezonului
Inaltime planta: 80 - 90 cm
Floarea de bujor este recunoscută pentru eleganță, parfum, culorile uluitoare, dar și pentru simbolismul aparte. Bujorii se numără printre florile preferate ale floriștilor, grădinarilor și pasionaților de flori din întreaga lume. Bujorul simbolizează dragoste, compasiune, noroc și prosperitate. De asemenea, poate însemna demnitate și onoare. Denumiți „regina florilor” în țara lor de origine, China, în anul 1957, bujorul a devenit floarea statului Indiana. În anul 2022, bujorul a devenit oficial și floarea națională a României.
Bujorul aparține genului Paeonia care conține mai mult de 30 de specii și sute de soiuri, unele dintre ele fiind cultivate de mii de ani. Există 3 specii de bujori: erbacee (tulpină lungă), lemnoase (arbuști) și hibrizi, care sunt numiți și bujori Itoh. Bujorii sunt renumiți pentru florile lor fabuloase, rafinate și parfumate care înfloresc la sfârșitul primăverii și la începutul verii. Dacă sunt îngrijiți corespunzător, bujorii pot înflori mai mult de 100 de ani!.
Există și câteva povești despre originea numelui acestor flori. Unii spun că numele de bujor provine de la Paeon (sau Paean), medicul zeilor din mitologia greacă. El a fost un student al zeului grec al medicinei, Esculapius. Potrivit unei vechi povești, când Paeon l-a vindecat pe Pluto folosind o rădăcină de bujor, Aesculapius a devenit prea invidios și a încercat să-l omoare. Zeus l-a salvat de la moarte transformându-l într-o plantă de bujor pe care mulți oameni au iubit-o și adorat-o.
Potrivit unui alt mit, o frumoasă nimfă pe nume Paeonia i-a atras atenția lui Apollo. Dar a devenit conștientă și s-a îmbujorat de îndată ce și-a dat seama că Afrodita îi privea flirtând unul cu celălalt. Afrodita s-a supărat și a transformat-o pe Paeonia într-un bujor roșu.
Bujorul este considerat floarea oficială pentru cea de-a 12-a aniversare a nunții și de asemenea este și floarea celor născuți în luna noiembrie.
Plantați în grădină, bujorilor le place soarele, cu condiția să nu devină prea cald vara, deși câteva tipuri vor tolera umbra ușoară. Bujorii au nevoie de un sol bun, fertil, bine drenat, care este de preferință neutru până la alcalin.
Bujorii sunt plante excelente ce oferă o notă unică și îndrăzneață oricărei grădini. Au nevoie de puțină întreținere, cresc în multe tipuri de sol și iubesc soarele. Sunt plante perene care vor înfrumuseța grădina an de an. Vin în mai multe forme, dimensiuni și nuanțe, cu flori variind de la alb, roz, roșu, mov, lavandă, violet intens, galben și portocaliu. Majoritatea bujorilor sunt relativ ușor de cultivat dacă le oferiți întreținerea și îngrijirea necesare. Curățați toamna și plantați într-un sol bine drenat, unde pot beneficia de multă lumină solară, vă veți bucura de aceste frumuseți parfumate pe tot parcursul sezonului.
Ghid și sfaturi pentru plantarea plantelor și bulbilor de bujor
Alegeți un loc însorit în grădină, cu un sol bine drenat.
Săpați o gaură care este de 2-3 ori mai largă decât diametrul bulbului sau rădăcinii bujorului și suficient de adâncă pentru a-l găzdui confortabil.
Mixați puțin compost sau alte materii organice în solul de la fundul găurii.
Puneți bulbul sau rădăcina bujorului în gaură cu "ochii" (mugurii mici) orientați în sus și coroana (baza îngroșată a tulpinii) la nu mai mult de 1-2 centimetri sub suprafața solului.
Umpleți gaura cu pământ și strângeți ușor solul în jurul bulbului sau rădăcinii.
Udă solul până când acesta este uniform umed.
Copriți zona cu un strat de mulci pentru a ajuta la reținerea umidității și a suprima buruienile.
Udă planta în mod regulat, asigurându-te că nu lași solul să se usuce complet.
În timp ce planta crește, oferiți sprijin tulpinii pentru a preveni îndoirea sau ruperea acesteia.
După ce florile au dispărut, tăiați tulpina de la bază și continuați să îngrijiți planta udând-o în mod regulat și asigurându-i soare deplin sau umbră parțială.