1018 poze   55266 vizite

3 Crestere lastari

Noiembrie 2018: www.sunphoto.ro/APlant/Crestere_lastari
Am fost la florarie si am gasit ceva interesant la reduceri :)

Iulie 2019: www.sunphoto.ro/APlant/Crestere_lastari/112461304
Am reluat experimentul cu mici schimbari: tijele au fost taiate cu o zi inainte si au stat intr-un servetel umed pana a doua zi. Am dezinfectat cu apa oxigenata, nu am mai folosit scortisoara sau carbune, iar ca substrat am pus pietricele. Dupa 10 zile s-au decolorat, au disparut punctele de crestere din noduri si s-au umplut de fungi.
Am mai incercat cu perlit sau muschi ca substrat, dar am ajuns la acelasi rezultat.

August 2019: www.sunphoto.ro/APlant/Crestere_lastari/pagina2
Dupa ce am folosit diferite substante ca antifungic, diferite medii ca substrat si am ajuns la acelasi rezultat, am reluat experimentul dar putin schimbat. Geta mi-a spus la un moment dat, de badajarea nodurilor pe tija florala (fara taiere). Am ales sa pulverizez tijele cu antifungic si hormoni de crestere, apoi le-am pus o punga in cap, sa pastreze umiditatea cat mai mult timp. Ca sa le stresez- am strangulat internodurile. Nu am mai curat mugurii de bractee.
28.11.18; Mugurii par viabili
28.11.18
28.11.18; Butasii sunt pregatiti
28.11.18
28.11.18; In solutie de inradacinare cu antifungic
28.11.18
29.11.18; Am pastrat si 2 noduri care au avut flori, chiar daca se spune ca meristemele nu sunt viabile.
29.11.18
31.12.18; Am pulverizat cam multa apa si am mai adaugat carbuni ca sa nu stea direct in apa.
31.12.18
07.01.19; ...prea multa apa
07.01.19
04.07.19; in apa oxigenata cu hormon de crestere
04.07.19
04.07.19
04.07.19
15.07.19; Nu arata prea bine.
15.07.19

Comentarii album • 16
alcibiade 23 octombrie 2019  
BRAVO !
Raportează
eugenemeric 16 octombrie 2019  
Se poate adauga in lista cu reusite :) Felicitari!
Raportează
Fermagrama 5 iulie 2019  
Părerea mea este ca lucrează dacă apare condens . E semn bun .
Raportează
APlant 5 iulie 2019  
Sper sa fie potrivita combinatia temperatura- umezeala :)
Tu ai folosit spagnum? Este intr-adevar antibacterian si antifungic, asa cum se prezinta?
Raportează
Fermagrama 5 iulie 2019  
Da , folosesc . La butasii care ii pun in minisera nu folosesc mușchi ,umiditatea e 90 -95% și fungii sant foarte rezistenți și pot apărea surprize .
Raportează
Fermagrama 29 noiembrie 2018  
De abia astept sa vedem evoluția .Si eu am experimentat sa obțin keiki dar pe tija florală nedetasata de mama . Tot asa se curată de bractee Mugurului dormind apoi se badijoneaza in spagnum si se umezește cu antifungic si un stimulator . Este si pasta sau gel care se aplica si forțează creșterea unui pui .Asa ca este un procedeu nou pentru mine care l ai abordat si sant cu ochii pe tije ....
Raportează
APlant 29 noiembrie 2018  
Cam care a fost rata de raspuns a nodurilor, adica cati muguri ai tratat si cati muguri au crescut ? Eu am inceput sa ma gandesc daca nu era mai bine sa tratez jumatate din butasi cu hormon de crestere si cealalta jumatate cu hormon de inradacinare.
Mi-am facut si eu pasta aceea, am gasit reteta pe undeva pe la rusi- ei folosesc pasta la aproape orice ( chiar si la violete am intalnit). Am folosit-o la butasii de iasomie (mi-au murit toti) si la Stephanotis- planta mama (aici am avut rezultate mai bune la nodurile bandijonate direct cu hormon de crestere, decat la cele unse cu pasta).
Raportează
Fermagrama 29 noiembrie 2018  
Am mers pe 10 orhidee si am ales la fiecare cate un mugure care era mai bine dezvoltat .Din 10 au facut keiki 7 , cand au ajuns la cam 3 cm dezvoltare 3 au dat tija florala .Inca nu aveau radacini .Din cele patru 2 le am si acum sant plante mature au trei ani si doi a durat pana au facut pui , si au ajuns sa I pot desprinde.Au inflorit doua ,flori mici ,si putine.Imi pare rau ca nu am poze , A fost in urma cu vre o sase ani . Keiky cu tije florale au fost toti cu tija florala terminal ,cea care porneste din centru de crestere nu din mugure axial.si au pierit in timp
Raportează
APlant 29 noiembrie 2018  
Foarte bun experimentul tau! La un moment dat m-am intrebat daca nu cumva in laboratoarele de propagare sunt crescute direct tijele florale, care se vand pe piata in flacoane asemanatoare eprubetelor. Deci planta este predispusa la tije florale.
Ai idee daca lastarii de tije pornesc/ se dezvolta cumva mai repede decat ceilalti?
Raportează
Fermagrama 29 noiembrie 2018  
In laboratoare industrial se obțin orhidee in vitro . Apoi plantutele se rasadesc in sere cu atmosfera controlată . Intr un anumit interval de timp ele trebuie sa fie gata pt piața cu una doua sau mai multe tije florale . In eprubeta se comercializează pt florării , aranjamente florale . De pe tija florală tendința Orhideii este sa facă ramificație florală . Cu stimulatorul de înrădăcinarea si un stres ea v a lupta sa supraviețuiască si face keiki sa se salveze .Cand tija florală nu este detașată de planta mama se poate pune cub de gheata cateva nopți la rând sau daca Temp este scăzută afara se lasa geam deschis sau se scoate afara daca Temp permite . Nu poti pune la stratificat in frigider planta mama
Raportează
eugenemeric 29 noiembrie 2018  
Buna idee, am sa o incerc si eu :) Succes! Voi urmari evolutia :)
Raportează
APlant 29 noiembrie 2018  
Inca nu stiu cum vor evolua, s-ar putea sa dau gres. Cred ca 10- 15 zile este perioada critica la orhidee, deci daca trec cu bine primele 2 saptamani am putea deduce ca s-au stabilizat, dar ramane de vazut :)
Raportează
ellada 29 noiembrie 2018  
Doar experimentând aflăm dacă sunt bune sfaturile găsite pe net.
Raportează
APlant 29 noiembrie 2018  
Exact, net-ul este plin de informatii copy- paste neverificate. Uneori este sufienta lipsa unui detaliu ca experimentul sa esueze.
Raportează
Fermagrama 28 noiembrie 2018  
Alta boala grea. Tijele de la Phalenopsis pt Keiky ?
Succes si sa vedem experimentul
Raportează
APlant 28 noiembrie 2018  
Ambele le-am luat pentru tije, dar la prima mai am de asteptat pana-i tija "pârguită" :)
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.