Porcii vietnamezi au fost raspanditi mai intai in Asia mai ales in China si Vietnam fiind o rasa
locala.Au fost adusi mai tarziu in 1984 in Statele Unite unde au devenit populari.Porcii vietnamezi autentici au piele de culoare neagra dar in urma incrucisarilor cu alte rase , pot aparea si alte caracteristici cum ar fi petele albe.
Porcul vietnamez este o rasa deosebita cu numeroase calitati.Dupa cum ati observat in poze infatisarea lor se carcterizeaza prin :picioare scurte biongulate,trunchiul este rotunjit,pielea neagra si groasa iar botul este alungit si rotunjit.
Hraniti mai sanatos, mai supli, mult mai gustosi, carnea lor nu contine colesterol, purceii vietnamezi sunt la mare cautare.
Această specie are stratul de grăsime aproape inexistent, carnea lor fiind mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine colesterol. Porcii Vietnamezi mai sunt numiti si "porcii ecologici", deoarece acestia sunt ierbivori.
Vietnamezii sunt porci de carne fara colesterol.
Cresterea porcilor vietnamezi este mai usoara decât cea a porcilor autohtoni. Vietnamezul poate trai foarte bine cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă pentru că porcul vietnamez este vegetarian.
Porcii vietnamezi spre deosebire de cei autohtoni nu pot atinge greutatea de 200, 300 kilograme. Porcul Vietnamez la maturitate nu depaseste greutatea de 120 maxim 130 kilograme.
Cresterea porcilor vietnamezi este o foarte buna si profitabila afacere de familie, investitia initiala se recupereaza in primul an.
Creşterea purceluşilor vietnamezi este o afacere de familie rentabilă.
Cheltuielile nu sunt mari, iar investiţiile se recuperează din primul an.
Această rasă de porci consumă mai puţină hrană zilnic, comparativ cu cel românesc.
Porcii vietnamezi si o alimentatie sanatoasa
Ce ar putea avea in comun cele doua? Majoritatea vor spune ca nu prea multe, sau chiar nimic. Gresit. Pe lista cu alimente sanatoase poate fi trecuta o portie zdravana de carne fara colesterol pe care doar porcii vietnamezi ne-o pot oferi. E drept ca atunci cand ne gandim la porci fara colesterol asocierea pare imposibila sau tare greu de imaginat. Intre mancare sanatoasa si carne de porc nu prea poate fi pus semnul egalitatii, dar iata ca porcii vietnamezi sunt exceptia de la regula.
E lesne de inteles ca porcii vietnamezi beneficiaza de o alimentatie sanatoasa comparativ cu rasele autohtone.
Acesti porci vietnamezi isi au originea in Vietnam, iar in 1980 au pasit pentru prima oara pe taramul american, dand startul unei intregi nebunii. Americanii i-au privit initial ca pe niste animale de companie datorita dimensiunilor reduse ale acestor porci vietnamezi, dar si aspectului lor extrem de atragator. Mai tarziu, cercetatorii au facut o descoperire care urma sa revolutioneze ideea de “mancaruri sanatoase”. Acesti porci se hranesc doar cu plante, asadar fac parte din categoria animalelor ierbivore. Taratele, merele, varza, furajele de origine vegetala sau chiar iarba sunt alimentele de baza ale acestui porcusor.
E lesne de inteles ca beneficiaza de o alimentatie sanatoasa comparativ cu rasele autohtone. Porcii vietnamezi au un aspect mult mai suplu, mananca mai putin, hrana lor este implicit mai sanatoasa si, in consecinta, poti sa cumperi porci vietnamezi ieftin si sa te bucuri de zeci de kilograme de carne lipsita de grasimi si colesterol in proportie de aproape 100%.
Cunoscuti ca si porci ecologici, porcii vietnamezi aflati la maturitate cantaresc pana la 120 de kilograme. Sunt niste animale inteligente, dar uneori isi arata excesiv afectiunea fata de scormonitul in nisip sau pamant si pot sa se manifeste ceva mai agresiv in preajma cainilor sau daca nu sunt hraniti corespunzator. Speranta de viata a unui astfel de porc vietnamez este de circa 12-15 ani, in cazul in care proprietarii doresc bineinteles sa-l pastreze pe post de animal de casa.
Daca esti interesat de vanzari porci vietnamezi si iti plac toate acele mancaruri romanesti in care carnea este actorul principal, poti pentru inceput sa vizualizezi niste poze cu porci vietnamezi pentru a-ti face o imagine de ansamblu asupra creaturilor mici si negre care au o carne asa de sanatoasa. Daca urmatorul tau gand este “trebuie sa cumpar porci vietmanezi” pentru a te bucura de retete mancare sanatoasa, esti pe calea cea buna.
Sunt multi crescatori care vand porci vietnamezi autentici, iar eu ma numar printre ei. Daca a inceput sa-ti dea tarcoale gandul achizitionarii unui astfel de porcusor ecologic, nu ezita sa ma contactezi si sa incepi sa-ti schimbi radical viata.
Cateva avantaje ale porcilor vietnamezi
1. Mare precocitate (porcii vietnamezi ating maturitatea sexuală la vârsta de 4 luni).
2. Au imunitate ridicată. Nu sunt predispusi la boli ca un porc alb obişnuit. Spre deosebire de porcul alb, nu necesita vaccinare constanta.
3. Scroafa vietnameza are psihicul echilibrat (nu se creaza probleme în grija puilor), un instinct matern bine dezvoltat şi o curăţenie speciala.
4. Rasa este bine adaptata la iernile aspre mai degrabă din Europa Centrală şi Canada.
5. Fecunditatea mare (la prima fătare este, de obicei 5-10 purcei la următoarele – 8 – 17, numărul maxim înregistrat de purcei la o fătare – 28. buc)
6. Inaltă productivitate (9-10 luni, porcul vietnamez ajunge la 50-65 kg).
7. Consum redus de alimente. Cereale măcinate pe fiecare zi 300-400 gr. Cu mancarea pe care o consuma un porc obişnuit se poate creşte 5-6 porci vietnamezi. Principalul tip de aliment este iarbă în timpul verii şi fân în timpul iernii.
In ceea ce priveste costul de furaje (care în fapt determină costul de carne), porcul vietnamez este mult mai profitabil decât un porc ordinar. Puteţi efectua un astfel de experiment: puneti într-o celulă, dupa intarcare, la 2 luni, un porc normal, şi în alta – 5 porci vietnamezi (dimensiunea lor mica permite acest lucru). Hrana pentru animale în ambele celule aceeaşi calitate şi cantitate. În cele din urmă, după 6 luni porcul obişnuit va cantari 110 kg. şi porcul vietnamez doar 45 – 60 kg, dar din moment ce există 5 bucati greutatea lor depăşeşte 265 kg.. Şi la aceeaşi hrană.
8. Alt avantaj la porcul vietnamez. La sacrificare procentul de deşeuri este de doar de 12% pentru vietnamez şi 30% la porc normal.
9. Carnea porcului vietnamez este considerată o delicatesă nu numai pentru gustul său, dar de asemenea, pentru un număr de proprietăţi unice şi folositoare. De exemplu nu numai ca nu conţine colesterol dar facilitează la scoaterea acestuia din corpul omului.