45 poze   13182 vizite

cuparea urechilor la amstaff

Ce reprezintă cuparea urechilor?

Cuparea urechilor este o intervenție chirurgicală prin care o porțiune din ureche este îndepărtată. Scopul operației este, de regulă, acela de a crea urechi care stau ridicate. Această operație este cel mai adesea efectuată la cățeii în vârstă de aproximativ 8-12 săptămâni. Majoritatea medicilor veterinari nu vor efectua această operație la cățeii în vârstă de peste 14 săptămâni, deoarece pe măsură ce cățelușul înaintează în vârstă, cartilajul lui auricular (al urechii) devine mai puțin flexibil și elastic și potențialul executării unor urechi care nu vor sta perfect ridicate crește.

Care sunt indicațiile pentru efectuarea cupării urechilor?

Cuparea urechilor este cel mai adesea realizată pentru ca amicul dvs. să se conformeze cu standardul rasei din care provine. Diverse rase fie necesită cuparea urechilor, fie acceptă cuparea urechilor pentru a se putea prezenta în ringurile expozițiilor și concursurilor canine. Cu toate acestea, decizia de cupare a urechilor este una personală. Rasele cel mai frecvent asociate cu urechile cupate sunt reprezentate de schnauzeri, boxeri, dogii germani, dobermani și pinscherii pitici.

Ce teste anteoperatorii sunt necesare?

Testele efectuate anteoperator depind în mare parte de vârsta și de starea generală de sănătate a animăluțului. De obicei, majoritatea câinilor operați au în jur de 8-12 săptămâni și sunt sănătoși. În cazul acestor pacienți, testele efectuate anteoperator, de regulă, constau dintr-o hemoleucogramă și un examen coproparazitologic. La anumite rase, un test de coagulare poate fi, de asemenea, necesar înainte de intervenția chirurgicală. În cazul în care operația este efectuată la un animăluț mai în vârstă, o hemoleucogramă completă, profilul biochimic al sângelui, o analiză de urină și, eventual, un EKG sunt necesare înainte de operație.

Ce tip de anestezie este necesar?

Cuparea urechilor este o intervenție chirurgicală în care o parte din ureche este eliminată. Anestezia generală este necesară pentru a induce starea de inconștiență, a controla durerea și pentru relaxarea musculară. În mod obișnuit, animăluțul va primi un analgezic sedativ (administrat înaintea anestezicului) pentru a-l ajuta să se relaxeze, un anestezic cu durată scurtă de acțiune, administrat intravenos, care va permite introducerea unui tub de intubație în interiorul traheei și ulterior anestezicul inhalator în timpul intervenției chirurgicale efective.

Cum se efectuează operația?

După anestezie, părul de pe urechile animăluțului este ras, iar urechile sunt apoi curățate cu săpun chirurgical pentru a dezinfecta zona. O incizie este efectuată la baza urechii până în centru și apoi la vârful urechii pentru a înlătura jumătatea exterioară a urechii. De regulă, această manoperă este executată cu ajutorul unor instrumente chirurgicale numite clupe. Ceea ce rămâne după excizare este o „piesă” triunghiulară de ureche. Procedura este apoi repetată la cealaltă ureche. Incizia poate fi suturată sau lipită cu adeziv chirurgical. În cazul în care este suturată, suturile vor trebui îndepărtate în 10-14 zile. După intervenția chirurgicală, sunt utilizate niște tehnici specifice de bandajare pentru a menține urechile ridicate pe timpul vindecării.

Operația nu este întotdeauna soldată cu o reușită. Fiecare animal prezintă diferențe individuale în ceea ce privesc caracteristicile urechilor, astfel că intervenția chirurgicală este posibil să nu aibă drept rezultat niște urechi complet ridicate.

Cât durează operația?

Operația durează aproximativ 45 de minute până la o oră și un sfert în cele mai multe cazuri, incluzând și timpul aferent pregătirii și anesteziei.

Care sunt riscurile și complicațiile?

Riscul global al acestei intervenții chirurgicale este redus. Riscurile majore sunt cele ale anesteziei generale, sângerarea (hemoragie), infecția postoperatorie, defalcarea (dehiscența) plăgii peste incizie. Proporția totală a complicațiilor este scăzută, dar complicațiile serioase pot duce la necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare sau la pierderea unei sau chiar a ambelor urechi. Auzul nu este afectat.

Care este îngrijirea postoperatorie tipică?

Medicația postoperatorie poate include un analgezic cu rolul de a calma durerea, care este considerată a fi ușoară până la moderată în majoritatea cazurilor. Îngrijirea la domiciliu necesită reducerea activității și monitorizarea zilnică a bandajelor în ceea ce privește umiditatea, supurația sau detașarea acestora. Bandajele vor trebui să fie examinate de către medicul dvs. veterinar în fiecare săptămână și înlocuite dacă este necesar. Aceste bandaje nu vor fi scoase decât în momentul în care urechile stau ridicate, respectiv, în circa 6-8 săptămâni. Cu cât este mai lungă urechea după intervenția chirurgicală, cu atât mai mult va dura vindecarea și intervalul până când urechile vor sta ridicate fără ajutorul bandajelor. Orice problemă legată de aceste bandaje va trebui comunicată imediat medicul dvs. veterinar.

Cât durează spitalizarea?

Durata de spitalizare obișnuită după o cupare de urechi este de ½-1 zi, dar poate varia în funcție de starea generală de sănătate a animăluțului de companie.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.