255 poze   61623 vizite

5 PASARI DE PRADA

CEA MAI MARE PASIUNE A MEA - PASARILE DE PRADA

"Soimaritul, sau arta de a vina cu pasari de prada dresate, este o fascinanta indeletnicire a carei vechime e estimata la circa 4500 de ani, si al carei leagan se considera a fi fost China antica.De aici s-a extins treptat cuprinzind intreaga Asie, Tarile Arabe si Europa.

Inceputa din nevoia omului de a-si procura mai multa hrana, aceasta metoda de vinatoare devine treptat tot mai indragita de catre castele superioare in Evul Mediu, un atribut al clasei nobiliare.

Dealtfel , perioada medievala e cea in care s-a spus si scris aproape totul privitor la soimarit, doar la partea medicala cei vechi raminind tributari .

Tarile in care soimaritul s-a pastrat prin traditie si a ramas la loc de cinste in inimile oamenilor, sunt : Anglia, Irlanda, Scotia, Spania, Ungaria -din continentul European, apoi Tarile Arabe (cu deosebire Dubaiul), Kazahstanul, China si Japonia.

Si in tara noastra, aceasta metoda de vinatoare a avut un trecut multisecular,din cercetarea izvoarelor istorice scrise reiesind o multime de date privitoare la interesul manifestat de oamenii de pe aceste meleaguri privitor la soimarit...
...Dresajul unei pasari de prada e un domeniu foarte vast, cu tehnici care difera in functie de clasa de rapitoare careia i se adreseaza , virsta pasarii , relieful si vegetatia terenului de vinatoare , prazile vizate , si evident particularitatile de caracter ale individului de care soimarul se ocupa. Exista tehnici de baza variate, cu o multime de ramificatii, de la care soimarul poate pleca, adaptind pe parcurs –daca e cazul –unele modificari in abordare prin adoptarea unor elemente ale altor tehnici, sau pur si simplu prin inventarea altora cu totul noi.Nu conteaza aici daca te-ai abatut de la calea descrisa de carti, atita vreme cit pasarea ta raspunde bine la comenzi in teren, si vineaza.

E fascinant de-a dreptul sa vezi cum un uliu-fiinta cea mai solitara si salbatica ce ai putea-o gasi, dupa numai citeva saptamini de dresaj ajunge sa te accepte ca partener (nu ca stapin) in iesirile prin teren, intelegind si reactionind prompt la diferite comenzi ce i le dai, si facind o incredibila echipa cu tine-cit de greoi si incet i-ai parea ca fiinta fara darul zborului-acestui as al aerului si al vitezei. Astfel, in soimarit, pasarea devine personajul principal, eroul, in timp ce omul capata doar un rol secundar-de a se face util in a stirni prada cit mai avantajos, de a alerga sa ajute cind aceasta lupta la sol cu uliul, si de a oferi recompensa pentru efortul depus.

Omul medieval, in plasticele sale scrieri, prinde foarte bine acest aspect in citeva cuvinte revelatoare:”In fata soimului sau, pina si regele ingenuncheaza”.
I s-a permis astfel omului privilegiul de a participa activ la scene din viata naturii, si de a le urmari in acelasi timp “din rindul 1″.

Soimaritul e o indeletnicire care pentru a putea fi practicata cu succes, necesita pasiune, rabdare, timp si multe cunostinte despre dresaj,biologia rapitoarelor si a celorlalte specii de pasari, pielarit,etc.

Cuprinde in el toata placerea ce ti-o poate reda Vinatoarea , si inca mult peste asta, necunoscind pacatul lacomiei , si facind adevarata selectie in populatiile-prada, stiut fiind ca pasarea de prada va captura exclusiv exemplare care din anumite cauze nu sunt la parametrii optimi ai speciei .Pentru soimar , o prada capturata cu pasarea sa , e un trofeu cu atit mai valoros cu cit specia din care aceasta face parte e mai dificila de capturat si duce rapitoarea in a da totul pentru a o prinde. Aici mereu va exista o provocare noua, un nou vis.

Soimaritul nu face si nu va face vreodata concurenta cit de cit serioasa vinatorii cu arma, deoarece si cel mai neindeminatic tintas va rapune de 10 ori mai mult vinat decit ar putea-o face cel mai bun soimar cu cea mai grozava pasare a sa.Vinatorii cu arma ar trebui sa inteleaga acest aspect, si ar fi foarte frumos daca intelegind asta ar putea primi si privi cu admiratie aceasta ancestrala arta cinegetica, coborita direct din zorii omenirii.

In acelasi timp, soimarii sunt primii care intervin pentru apararea populatiilor de pasari de prada atunci cind acestea sunt amenintate in diferite zone din diverse cauze, si tot ei participa cel mai activ la refacerea echilibrului, apelind la bagajul lor de cunostinte in ale rapitoarelor(tratamente,biologie,manipulare, inmultire in captivitate, reabilitare), neegalat de catre nici o alta categorie de iubitori ai pasarilor.Cum de e asa? Simplu! Naturalistul citeste slova moarta si iese in teren pentru ca de la distanta sa urmareasca viata pasarilor, in timp ce soimarul , pe linga cele de mai sus , are mereu linga el pasarea, zi de zi, ii intelege perfect comportamentul, ii cunoaste dispozitiile si nevoile.A devenit expert in tot ceea ce tine de rapitoarele cu pene !
In prezent, soimaritul si-a dovedit utilitatea si in alte domenii, unul din cele mai importante fiind controlul de pasari pe aeropoarte pentru evitarea catastrofelor aeriene, un soim in zbor dovedindu-se a fi cea mai eficienta cale de a indeparta multimea de ciori, grauri si alte specii de pasari din perimetrul ariilor de zbor.Cu acelasi succes pot fi indepartati porumbeii urbani care murdaresc anumite obiective istorice, turistice , pescarusii si ciorile de pe hadele de gunoaie,etc
Si evident, nici partii artistice acest domeniu nu ii putea ramine tributar, caci zborul unui soim e prin el insusi un poem in miscare. In fiecare an, in orase europene vechi ,strajuite de antice bastioane crenelate, cu prilejul festivalurilor medievale, pe linga turniruri, piese de teatru, muzica medievala , zborurile soimilor dresati pe deasupra multimii par a fi cele mai evocatoare si mai admirate momente care transborda inima si mintea omului modern direct in trecutul la care aceste manifestatii fac referinta.
In acelasi timp, zborurile demonstrative fac parte integranta si din unele programe educationale, in timpul acestora privitorii putind vedea de aproape si admira zborul diferitelor specii de rapitoare, in timp ce afla lucruri interesante privind biologia si etologia fiecareia in parte. Aceste actiuni se fac cu scopul constientizarii populatiei privitor la cunoasterea corecta a lor si necesitatea de a le proteja.
Un alt domeniu artistic care apeleaza la cunostintele soimarilor este cinematografia-de la filme istorice , documentare despre viata pasarilor pina la clipuri musicale sau reclame , in toate aceste categorii se apeleaza uneori la pasarea de prada dresata .
Iata cum soimaritul isi gaseste mai departe loc si se propaga de la un secol la altul, de la mileniu la altul ducind mai departe emotia cinegetica , poezia zborului , si acea speciala impletire intre spiritul omului si cel al pasarii de prada , care ne permite a ne reintegra , si a ne regasi pe noi ca fiinte umane , copii ai naturii.

O reintoarcere la esente…
"

COMENTARIU SI TEXT APARTINAND LUI DORIN CARABET



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 2
anonim
traian 8 ianuarie 2012  
extraordinar ! oamenii ar trabui sa se preocupe mai mult de conservarea naturii si sa nu contribuie in mod voit la distrugerea acesteia.
Raportează
anonim
mihai 20 iunie 2011  
daca un soim costa cateva mii de euro in crescatoriile din europa sa vedem cati si/or cumpara
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.