18 poze   101 vizite
Albume
Diferența dintre entertainment și bullyingPregătiți ceaiul torțele și furcile

membru din 7 iunie 2020

Diferența dintre entertainment și bullying

  În cazul celor ce nu sunt la curent cu cele întâmplate la sfârșitul lunii mai, apariția contului dramaalert pe această platformă a provocat câteva discrepanțe, dar impactul său a fost asemenea unei artificii. A explodat destul de tare, dar s-a stins și a dispărut în neant destul de repede. Cel mai probabil răspunsul primit din partea comunității, care nu a acceptat insultele și denigrarea îndreptată spre majoritatea membrilor, a fost ceea ce a oprit acel val de bullying.
  Spun bullying pentru că în albumul denumit ”o bandă ce a șocat sunphoto-ul” sunt aduse mai multe jigniri la adresa unor conturi de pe această platformă, unele mai mult sau mai puțin cunoscute. Și da, probabil că intenția acelui album a fost o încercare de roast (to roast = to humorously criticize and make jokes about a person), însă felul în care a fost gestionată această situație a stârnit un val de revoltă din partea comunității. Ceea ce este și normal, din moment ce acel ”roast” a fost destinat unui număr de 16 persoane, mai mult sau mai puțin. Dar desigur, nu ăsta este întocmai scopului unui roast? Să faci glume pe seama unei persoane într-o manieră mai dură? Normal. Însă consider că situația a degenerat din două mari motive posibile.
  1) Textul poate fi interpretat într-o manieră foarte ofensatoare și personală. Până și mie mi s-a părut în anumite părți că cele transmise de dramaalert mergeau într-o direcție opusă a unui roast și se îndreptau mai mult în sfera jignirilor de natură personală. Evident, cu toții avem dreptul să ne spunem punctul de vedere, iar mediul online ne oferă o oportunitate și mai mare pe baza anonimatului. Însă este foarte ușor ca opinia ta să deranjeze o persoană sau un grup de persoane. De aceea este important felul în care ne exprimăm părerea. Poate dacă textul ar fi fost mai ”cumințit” și nu s-ar fi pus accent pe anumite persoane în mod specific, nu s-ar fi ajuns la o reacție negativă asemănătoare și poate că ar fi semănat mai mult cu un roast.
  2) În momentul în care ataci o comunitate, asumă-ți faptul că oamenii vor lua inițiativă pentru a se apăra. La scurt timp după ce acel album a fost făcut, și-a făcut apariția pe pagina principală contul stopdrama. Asta, după ce mai mult persoane și-au exprimat nemulțumirea în secțiunea de comentarii a albumui respectiv. Este evident faptul că oamenii au luat măsuri pentru a opri acel val de hate care se îndreptau asupra lor. Cum am spus și mai sus, poate dacă mesajul ar fi fost unul mai domol, nu ar fi fost perceput drept un atac.
  Nu spun că iau partea lui X sau lui Y. Consider că intenția contului dramaalert, așa cum menționează și în ”introducere că așa este frumos” este de a crea divertisment. Dar, așa cum spune și titlul acestui album, există o diferență dintre divertisemnt și bullying. Ideea este una bună, dar a nu a fost pusă în practică deloc bine. Și asta îmi aduce aminte de vorbele lui Colo referitor la comportamentul său misogin și total neadecvat, ”a fost o glumă”. O glumă presupune să facă oamenii să râdă și evident, să aibă o porțiune de umor. Eu nu am reușit să descopăr umorul în această încercare de ”roast”. Și sunt sigură că dacă ar fi existat un gram de umor și nu ar fi fost totul îndreptat asupra unor persoane anume, atunci poate că situația ar fi avut și un răspuns pozitiv.
  Normal că de fiecare dată când îți exprimi opinia în mod public, vor exista controverse, fie că vrei, fie că nu. Dar este de datoria fiecăruia să gestioneze situația astfel încât să nu creeze altercații și să nu transmită un mesaj nepotrivit sau care incită la ură. Pentru că așa cum am spus, scopul acelui cont, așa cum este și precizat, trebuia să fie de divertisment. Nu zic că acel comportament jignitor este ok, în niciun caz. Dar poate că intenția nu a fost una rea, ci doar felul în care a fost transmis mesajul a fost unul total greșit.
  Atunci când cineva aduce jigniri sau ne simțim ofensați de un anumit lucru, avem dreptul de a acționa pentru a ne apăra valorile, credințele și opinia. Avem o voce pe care ar trebui să o folosim de câte ori avem oportunitatea, pentru a consolida acele lucruri în societate și în spațiul public.


                - N̴i̴s̴s̴a̴

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.