700 poze   37113 vizite

ABUTILON SAU ARTARUL CU FLORI

Planta este erbacee anuala, intalnita cel mai adesea in zone nisipoase, din zona de stepa pana la padurile de stejar, la ses, la marginea drumurilor, in lunci. Tulpina inalta de pana la 200 cm, usor catifelata, prezinta mici peri stelati cu frunze dispuse altern, limb subrotund, baza cordata si varf acuminat, crenat-serat, lung petiolat. Florile au petale galbene usor mai mari decat sepalele. Fructul se prezinta sub forma de capsula cu peri ce contine cate trei seminte in fiecare loja.
Avand in vedere ca este o planta originara din zonele calde, in climatul tarii noastre se cultiva ca planta de interior, insa in timpul verii se recomanda scoaterea afara.
Iarna, ghivecele cu plante se plaseaza in locuri luminoase, aproape de ferestre, iar temperatura trebuie sa se mentine la 8-10 grade Celsius. Se recomanda reducerea udatului atunci cand temperatura este mai scazuta.
Planta de apartament – Abutilon are nevoie de multa lumina, dar filtrata, pentru ca razele directe ale soarelui ii dauneaza, de aceea amplasarea langa o fereastra spre est sau spre sud este potrivita. Vara poate fi tinuta pe balcon, pe terasa sau in gradina, in locuri semiumbrite, iar iarna va fi asezata in interior, la temperaturi care sa nu coboare sub 6-8 grade Celsius.
Abutilon este o planta lemnoasa care, de la inceputul primaverii, pana toamna tarziu, se impodobeste cu nenumarate flori, in forma de clopotei colorati. Unele specii cresc sub forma de arbusti, care, in ghiveci, pot sa ajunga si la 2-3 metri inaltime, altele sunt agatatoare. Frunzele sunt asemanatoare celor de artar, de unde si denumirea de “Artar de apartament”, “Artar cu flori” sau Pristolnic. Alte denumiri populare au legatura cu forma florilor, de exemplu, “Lampa japoneza”. Denumirea stiintifica a fost data de medicul arab Abu Ali Ibn Sina, autorul celebrei carti “Kitab al-Shifa”, o enciclopedie stiintifica si filosofica.
Pentru a avea plante frumoase, se recomanda ca dupa inflorire sa se scurteze ramurile, pentru a stimula o bogata lastarire. Aceasta operatiune se executa primavara, iar ramificatiile principale se scurteaza pana ajung la 10 cm lungime.
Inmultire.Artarul de camera se inmulteste prin butasi si mai rar prin seminte. Butasii sunt tulpini de aproximativ 10 centimetri care se obtin din tunderea plantei in fiecare toamna. Butasii se transfera intr-un bol cu apa pana cand formeaza radacini, dupa care sunt plantati in ghivece cu nisip umed.
Artarul de camera se inmulteste prin butasi si mai rar prin seminte. Butasii sunt tulpini de aproximativ 10 centimetri care se obtin din tunderea plantei in fiecare toamna. Butasii se transfera intr-un bol cu apa pana cand formeaza radacini, dupa care sunt plantati in ghivece cu nisip umed.
Artarul de camera se inmulteste prin butasi si prin seminte.butasii se obtin din tunderea plantei mama toamna,in schimb semintele se pun in sol format dinntr-un amestec de turba ,pamant de flori si nisip.plantele tinere vor aparea in decurs de trei saptamini.
Inmultirea se face din primavara pana in vara prin butasi usor lemnificati, de 10 cm lungime. Se practica si inmultirea prin seminte, semanate in februarie-martie, iar inflorirea are loc dupa aproximativ 5 luni.
Boli si daunatori
Plantele de Abutilon sunt sensibile la atacul musculitei albe si al paianjenului rosu,afide,musculita alba de sera.
In scop medicinal se utilizeaza intreaga planta:frunze,seminte,flori. Fructele sau semintele se recolteaza la maturitate (iulie-august).
Fructele se utilizeaza in alimentatie, fie ca atare, inainte de maturare, fie dupa maturare, sub forma de faina care se adauga la supe.
Faina obtinuta din fructe este utilizata pentru tratarea dezinteriei, are efect laxativ si stomahic.
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
CAUT  ABUTILON RED TIGER
CAUT ABUTILON RED TIGER
ABUTILON
ABUTILON
CAUT  ABUTILON  GOLDEN  JULIA
CAUT ABUTILON GOLDEN JULIA
Abutilon
Abutilon
Abutilon 'Noule de Neige
Abutilon 'Noule de Neige
Abutilon Orange
Abutilon Orange

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.