3709 poze   26258 vizite

Pui de bibilică 2018

Cresterea puilor de bibilica este asemanatoare cu cea puilor de gaina si curca, la care se poate aplica cu succes sistemul intensiv pe asternut sau in baterii.Tipurile de adapatori, atat din punct de vedere al materialelor de constructie, cat si ca echipament de interior, dimensiuni si amenajari sunt asemanatoare cu cele folosite in cazul puilor de gaina in sistemul de crestere pe asternut, ca materiale cu bune rezultate se folosesc mai ales paiele si cojile de floarea-soarelui.
Asternutul pentru puii de o zi de bibilica trebuie sa fie de cel putin 5-7 cm grosime, la sfarsitul perioadei de crestere(28 saptamani), ajungand la o grosime de 25-30 cm.
Cele mai bune rezultate in cresterea puilor de bibilica se obtin pe asternut cu pat-buncar din sipci pe 1/3 din suprafata. Tineretul se transfera in adaposturile pentru pasari adulte dupa varsta de 28 saptamani.
In adaposturile pentru puii de bibilica trebuie sa se realizeze diferentiat posibilitatea unei duble temperaturi: sub sursa de incalzire si in adapost . Sub eleveuza , in prima zi, temperatura trebuie sa fie de 34-35 grade , reducandu-se cu 2-3 grade in prima saptamana si apoi cu 1 grad la doua zile, astfel incat la varsta de 30 de zile temperatura sa fie de 20-22 grade C, iar la 42 zile 18 grade. La marginea tarcului temperatura poate avea cu 5-8 grade mai putin, iar temperatura din adapost in prima zi se mentine la 22-25 grade C si se reduce pana la 18 grade cand puii ajung la varsta de 42 zile.
Umiditatea din adaposturile de bibilici se recomanda sa se inscrie in limitele de 65-75% si sa nu scada sub 55%.
Schimbul de aer intre varsta de 1-8 saptamani poate fi de 3,6 m/h pentru 1 kg greutate vie, dar de la 8 saptamani trebuie sa ajunga, mai ales vara, la 6m/h pentru 1 kg greutate vie. Viteza de circulatie a curentilor de aer la nivelul pasarilor nu trebuie sa depaseasca 0,3m/s.
Densitatea puilor si a tineretului de inlocuire la bibilici, in sistemul de crestere pe asternut, este in functie de varsta: de la 25-30 cap/m la 1-20 zile, pana la 5 cap/m la 151-210 zile.
In privinta compartimentarii adaposturilor de tineret se are in vedere ca ele sa fie astfel dimensionate incat colectivitatea sa nu depaseasca 300-500 capete.
Hranirea si adaparea cere spatii si amenajari identice cu cele pentru gaini. Indicii de crestere a tineretului de inlocuire la bibilica sunt urmatorii: la 28 zile- 350g, la 42 zile -700g, la 56 zile-1100 g, la 63 zile-1280 g, la 70 zile-1450 g, la 80 zile-1650 g.
Consumul de nutret combinat pentru tineret pana la varsta de populare (26 saptamani) este de 11-11,5 kg.
Regimul de lumina la tineretul de inlocuire pentru bibilici este in functie de solutia constructiva a adapostului.
In conditiile unui adapost cu ferestre, lumina naturala este completata cu lumina artificiala pentru a realiza, la nevoie, durata lumina necesara , iar acolo unde adaposturile sunt fara ferestre se va utiliza numai lumina artificiala, adoptandu-se urmatorul program de iluminare: la 1-4 saptamani-20 ore, la 5-10 saptamani-16 ore, la 11-16 saptamani-12 ore, si de 17-18 saptamani-8 ore.
De la varsta de 28 saptamani pana la terminarea perioadei de expoatare, durata zilei-lumina va fi cuprinsa intre 14 si 16 ore.
Productia de carne de bibilica se bazeaza, ca si la alte specii, pe cresterea tineretului, care asigura o viteza mai mare de dezvoltare. Scopul cresterii este acela de a obtine o greutate corporala cat mai mare intr-un timp cat mai scurt si, de aceea, trebuie aplicate toate mijloacele si metodele pentru ca puii sa poata realiza un spor de greutate maxim, intr-un timp minim(microclimat favorabil, densitate mare a nutretului combinat in substantele nutritive care sustin cresterea si bineinteles, linii si hibrizi caracterizati prin viteza mare de crestere).
Puiul de bibilica pentru carne se creste pana la varsta de 70-84 zile, cand atinge in medie, o greutate de 1650 g cu un consum specific de 2,8 kg nutret combinat pentru 1 kg de greutate vie.
Pentru puii de bibilica pentru carne sistemul de crestere in baterii este mai putin raspandit, insa in ultimul timp se folosesc cu destul succes tipurile de baterii folosite pentru cresterea gainilor. Popularea bateriei se face cu cate 24 pui de o zi intr-o cusca , pana la varsta de 30 de zile, dupa care puii se raresc pe nivelele ramase libere , in asa fel incat la varsta de vanzare (70-84 zile)numarul de pui intr-o cusca sa nu fie mai mare de 12 capete.

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.